Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 10:37 - Швейцария забрани строежа на нови минарета
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
0




                                               image     image
Прочетено от:
http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/11/29/822760_shveicariia_zabrani_stroeja_na_novi_minareta/

Швейцарските гласоподаватели изненадващо одобриха предложението в страната да се забрани строежът на нови минарета, сочат прогнозни резултати от неделния референдум, приключил точно на обед.

Ако данните се потвърдят официално, това ще е сериозно поражение за традиционно неутралното по такива деликатни въпроси правителство на Швейцария, коментира Ройтерс.

Освен това резултатът може сериозно да влоши отношенията с близо 300 хиляди мюсюлмани в страната и икономическите отношения с ислямския свят.

Изненадата идва от това, че социологическо проучване от 9-14 ноември показа, че 53% от отговорилите са против инициативата. По това време 37% я одобряваха (при 34% през октомври), а 10% не бяха се определили.

"Изглежда, инициативата за поправка на конституцията е подкрепена и данните очертават позитивна тенденция в тази посока. Това е огромна изненада", съобщи франкофонската телевизия на Швейцария половин час след затварянето на урните.

Екзитпол на базирания в Берн институт Gfs показва, че "за" са гласували мнозинството от избирателите и повечето от кантоните, допълва телевизията.

И правителството, и парламентът отхвърлиха инициативата за референдум с мотива, че той противоречи на конституцията, на свободата на религията и на националните традиции на толерантност. Организацията на ООН за защита на човешките права също изрази загриженост по този повод.

Но група политици от дясната Швейцарска народна партия (SVP), която е най-голямата в страната, както и Федералният демократичен съюз събраха достатъчно подписи, за да подложат на референдум "ислямизацията на Швейцария".

"Просто искаме да спрем по-нататъшната ислямизация на Швейцария, имам предвид политическия ислям. Хората могат да изповядват религията си, нямаме проблем с това", обяснява лидерът на инициативния комитет Валтер Вобман. "Трябва обаче да спрем вдигането на минарета, от които се призовава към молитва, действието на шариата. Минаретата са мощен символ на политическия ислям и шариата."

В почти 7-милионна Швейцария има около 300 хиляди мюсюлмани, предимно от Босна, Косово и Турция.

В страната има четири джамии с минарета, включително в Женева и Цюрих.

Призоваването към молитва от тях е забранено.

=============================================
=============================================

                                            image       image

За съпоставка прочетено от : http://www.dveri.bg/content/view/10368/33/

Автор Compass Direct News   
събота, 28 ноември 2009
Членовете на ислямската екстремистка група Ал Шабаб са дали клетва да унищожат християнството в Сомалия. Първа жертва на групировката става 46-годишната Мариам Хюсеин, която е била разстреляна лично от лидера на групировката шейх Арбоу. Арбоу първо изпратил една от жените си да разговаря с Мариам, като се престори, че се интересува от християнството. Тя също така поискала от Мариам да й даде една Библия, но Мариам отказала под претекст, че това може да бъде твърде опасно за съпругата на Арбоу, ако някой случайно я види с Библия в ръка. За сметка на това, тя предложила по-често да се срещат и да разговарят за Бога. На следващия ден Мариам била посетена лично от Арбоу, който в любезен разговор помолил Мариам да му даде една Библия, за да провери нещо в нея. Мариам му се доверила и му дала Библията, след което Арбоу й заявил, че неговата мисия е да издирва предатели, отрекли се от исляма и приели християнството, и тогава хладнокръвно стрелял три пъти в нея. Жената починала на място.

Убийството на Мариам било последвано от още едно убийство на жена, която разпространявала Библията в Сомалия.
 


http://www.dveri.bg/content/view/10026/33/
Автор Mignews   
четвъртък, 15 октомври 2009
imageПет различни християнски деноминации в Пакистан решиха да създадат Форум на пакистанските християни, чиято основна цел е да бъдат координирани усилията на всички християни срещу заплахите на ислямските фундаменталисти.
Решението за създаването на Форума е било прието на среща в Лахор на представителите на римокатолическата, англиканската и презвитерианските църкви, както и на ръководството на „Армията на Спасението” и Евангелската асамблея. Форумът ще се опита основно да привлича вниманието на правителството и обществото срещу антихристиянските действия на ислямските групировки.
„Религиозните малцинства в страната търпят социална дискриминация, религиозни гонения и злоупотреби от страна на закона спрямо тях, а правителството продължава да бъде глухо към призивите на потърпевшите”, се казва в комюникето от срещата.
  Инициативата за създаването на Форума е в резултат на последните погроми срещу християните в щата Пинджаб, където повечето от задържаните за участие в погромите лица са били освободени поради „липса на доказателства”.
От 2001 г. до днес над 50 християни са станали жертва на терористични актове насочени срещу християнските храмове в страната. В Пакистан честа жертва на насилие са не само християните, но и представители на други религиозни малцинства. Така например честа жертва на насилие са и представителите на ислямската секта „Ахмади”. През последните няколко години над сто члена на „Ахмади” са били убити, а близо хиляда арестувани по обвинения в богохулство.
Положението на християнските малцинства в Пакистан са били в центъра на разговорите между папа Бенедикт ХVІ и пакистанския президент Асиф Али Зардари по време на срещата им в Рим в началото на месеца.
 


http://www.dveri.bg/content/view/9852/33/
Автор Интерфакс   
сряда, 23 септември 2009
imageВсяка година 5000 човека по света загиват в резултат на т. нар. „убийство заради честта”, което се извършва като отмъщение за нарушаване на нормите на исляма, се казва в доклад на ООН. Много от жертвите са приели християнството мюсюлмани, според сведения на Съвета на Европа, на който се позовава „The Wall Street Journal”. Тази печална практика все по-често се прилага и в такива страни като САЩ, Великобритания, Франция, Швеция, Холандия и др.
  От европейските страни единствено във Франция, където броят на мюсюлманите е най-голям в Европа, е развита система за защита от този тип убийства. Там са създадени специални центрове, в които потенциалните жертви могат да получат защита и подкрепа.

Сред най-нашумелите случаи от последните години са убийството в Лондон на 20-годишна бежанка от Ирак, която става жертва на отмъщението на своите баща и дядо. В Париж 17-годишно момиче е изгорено живо от роднините си. В Турция 20-годишно момиче е убито от брат си за това, че е направило аборт.
  Въпреки че през 1990 г. в Кайро представителите на 54 мюсюлмански държави приеха „Декларация за правата на човека в исляма”, която ограничава до минимум употребата на суровите норми на шариата, в повечето мюсюлмански страни и до днес широко се употребява „убийството заради честта”.
 
През последните няколко месеца пресата в САЩ отблизо следи съдбата на 17-годишна християнка от Охайо, която през юли избяга от родителите си мюсюлмани, които искат да я убият за „богоотстъпничество”, и се укри в семейството на протестантски пастор във Флорида.




Автор Zenit.org   
сряда, 16 септември 2009
imageТълпа разгневени мюсюлмани запалиха поредната църква, този път в пакистанското селце Джайтике, провинция Пинджаб. Преди това християните са били принудени да я напуснат. Причина за мюсюлманската атака  е обвинението от майката на 18-годишно момиче-мюсюлманка към дъщеря й за романтична връзка със съученик-християнин. Майката решила на всяка цена да прекрати тригодишната връзка между дъщеря й и нейния съученик. Тя предварително накъсала страници от книга, съдържаща откъси от Корана, и ги хвърлила пред дома на момчето, след което отишла при местните лидери на уммата (мюсюлманската общност) и обвинила момчето в поругаване на исляма. Максималното наказанието за това в Пакистан е доживотен затвор.

Местните власти интерпретират подпалването на църквата като ответен отговор на засегнатите мюсюлмани. След като запалили църквата, мюсюлманите са атакували две къщи на християни в близост до храма и се опитали да убият живеещите там.
  Отец Андрю Нисари, викарий на архидиоцеза в Лахор, е казал пред западните информационни агенции, че местните свещеници са се принудили да призоват християните да напуснат домовете си и да се укрият, защото разгневената тълпа от мюсюлмани е била готова да ги избие. Християните са потърсили убежище в съседни градове. Деветнадесетгодишният младеж, който е обвинен в поругаването на Корана, е арестуван от полицията, което според отец Насри е спасило живота му, но не за дълго, както се оказва впоследствие. Агенция Asia news съобщи днес, че млад мъж на име Фаниш е бил екзекутиран вчера в затвора. Днес тялото на убития младеж е намерено захвърлено с множество следи от мъчения.

Това е четвъртата атака срещу християни от началото на този месец, като мотивите удивително си приличат – поругаване на исляма.

Президентът на Пакистан Азиф Зардари осъди насилието и предостави държавни средства за ремонт на Католическата църква в Карачи, която сериозно пострада при подобен инцидент в началото на месеца.







Тагове:   Швейцария,   нови,   минарета,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 687146
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930