Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 17:01 - Църквата ни подхранва суеверията
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 1849 Коментари: 1 Гласове:
1



На цели 36 чудотворни икони, разпръснати из цялата страна, се моли българинът днес за здраве и пари.
Най-често в капана на напразните надежди падат бездетните жени. Митове и легенди как Богородица дарява с рожба ги редят по дълги опашки, за да запалят свещ пред някой от многобройните й лечебни образи.
Сред най-популярните изцелителки и дарителки на потомство е Света Богородица Троеручица от Троянския манастир (на снимката), пред която ежедневно се тълпят десетки.
В Арбанаси пък молитвите „чува“ Плачещата Богородица, икона в асеновградския квартал Горни Воден, известна като „Златната ябълка“, чудотворства вече три века.
Чудеса вършели още иконата на Дева Мария от Роженския манастир, ликът на Богородица Одигитрия от Рилската обител, Божията майка от Бачковския манастир.
За да не остане по-назар, и София си е „произвела“ чудодейна светица – света Богородица от храма „Света Неделя“.
Под тепетата пък, в храма „Света Марина“, се пазят мощи на светицата и вярващите си вземат частица от памука, който стои пред иконата, за да… чистят домовете си от лоши енергии! 
И светците даряват с имане и семейство според суеверните представи на нещастния българин.
В това отношения столицата ни е лидер – при свети Мина (долу – съборна икона на светеца) от Обрадовския манастир в квартал „Бенковски“ се вият опашки от молители за задомяване, забременяване, намиране на изгубени вещи, спечелване на пари, и всичко това – с едно докосване до ръката на мъченика.
Чудеса твори свети Георги (иконата горе) в едноименния манастир в Хаджидимово (Благоевградско). Бездетни двойки – християни и мюсюлмани, идват да се моля на Змееубиеца за бебе.

image
Икона на свети Николай в параклис край село Мурсалево, община Рила, също тачат като целител на безплодието. Светецът се явявал насън на вярващите и сочел житейските им грешки, гласи преданието.

Чудотворни икони има още в Несебър, Врачеш, Стара Загора, Пазарджик, Поморие, Ямбол, Ловеч, Карнобат.
По мнението на православни богослови иконите с най-силно излъчване са рисуваните от зографи, загърбили светския живот и посветили се на духовното. Дали обаче нечия вяра и преклонение пред Бога може да повлияе на друг човек векове след като ръката на първия се е превърнала в прах?
Какво смята по въпроса с чудотворните икони Синодът?image

 Специална комисия удостоверява кое чудо е истинско и кое не е. За да бъде доказано свръхестествено явление, минава предълга процедура. Комисията за освидетелстване на чудесата заседава веднъж годишно. За да бъде обявено дадено събитие за чудо, са нужни четири подписа на членове на комисията и толкова – на свидетели. Неведнъж църковниците се прибягвали до експертното мнение на криминолози. Резултатите обаче не се публикуват.
Руската православна църква изследва чудотворните икони и за енергийно излъчване, БПЦ обаче не го прави, твърдят запознати.

Междувременно нова „вносна“ мода си пробива път по нашите земи – в Аладжа манастир край Варна туристи оставят листчета с желания в пукнатините на скалния комплекс. Суеверието обаче ускорява ерозията на древния манастир, а и такава практике е напълно в разрез с традициите ни.
Листчета с молитви вярващите пъхат из Стената на плача в Ерусалим, поставят на специални пана в Къщата на Дева Мария край Ефес и далеч на Изток – в будистките храмове.
Църквата ни, която претендира да е пазител на здравия и прагматичен български дух, подхранва суеверното ни предоверяване на митове и легенди. Защо ли? Защото й е изгодно да палим свещи и да пускаме монетки в дарохранителниците.
Но ако чудото, което искате, не се случи, не винете светеца, той така или иначе няма нищо общо…

Анна Раева

http://razkritia.com/%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/




Гласувай:
1



1. naidobriq - Дааа
04.11.2010 12:15
Хубаво написано.Мисля че прекаляват. Много чудотворни икони се нароиха....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 685145
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031