Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 12:22 - Президентът иска ревизия на прехода, нека провери Гергов
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 1786 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 13.10.2010 12:40



Президентът иска ревизия на прехода, нека провери Гергов

                                  

image


Ако съдим по снимките от хеликоптера на НАП, ние сме „земен рай”! Някой от тези чутовни герои беше сложил на вратата на имението си табела „министерство на веселието”. Това ли е България?! Както беше казала поетът „земя като една човешка длан”, а колко скрити богатства таи, също като в пещерата на Аладин... Скрити ли са били или никой не е искал да ги види?

Но какви ли ще бъдат резултатите от ефектното фото-сафари? Няма ли пак да си остане „всяко чудо за три дни”. Ако всичко беше направено само, за да отклони вниманието от Дянковите абракадабри и протестите, от краха на здравната система и неразборията в публичните финанси, жалко за бензина, дето се вика.
Умът ми не го побира - как са просъществували години наред 45 луксозни постройки, незаконно издигнати на държавна земя край язовир Ивайловград.

И виж какви са жителите на „Чашката”?! Бивши висаджии, митничари, неизвестни герои на протяжния български преход, които живеят извън времето и пространството. Каквито са, впрочем, и собствениците на луксозните къщи в полите на Витоша. Тях не ги лови Закон и Морал…

Докато всяко ново управление оправяше електората, някои хора безнаказано са оправяли себе си... Разбрахме, че и предишният премиер Станишев, също като Костов преди време не бил разбран от народа?!
 
Да, представи си! Отчете като единствена грешка на управлението на Тройната коалиция, че не успели да обяснят на хората реформите и те, горките заблудени, отишли да гласуват за ГЕРБ! Ами за извънземни биха гласували след годините на тотално безхаберие и политическо брокерство.

Какво се случва всъщност през последните 20 години в очакване на Демокрацията? Идват едни хора на власт, през медения месец на управлението мятат по електората розови димки с рицарски намерения, назначават си олигарси, обграждат се с разкешвачи и … излизат от властта богати, достатъчно богати, та цял живот да не работят, а да се занимават с политика, защото могат да си го позволят. Това не са нормални политици, това са политически брокери.

А президентът пак се сети да иска ревизия на забогателите през 20-те години на прехода...
 
Президентът подскочи пак, ще има да подскача преди изборите още много пъти все на една и съща тема: извадете икономическите досиета на прехода, дайте да видим как са приватизирани банки и предприятия.
Добре, правилно, крайно време е да се направи цялостна ревизия на държавата. Дайте да видим, обаче, как неговият много близък приятел Георги Гергов открадна пловдивския панаир от държавата?! Дайте да видим как станаха „милионери в зелено” нискочелите провинциални депесарски лидерчета от близкото обкръжение на Ахмед Доган - основен спонсор на електорални гласове за Георги Първанов.

 Дайте да питаме Иван Костов, който ще иска да се върне на бял кон във властта и ще пожелае да стане - помнете ми думата! - отново премиер, как бяха приватизирани „Балкан” и Булбанк, как неговият брокер Славчо Христов влезе в Сибанк и как излезе, за да влезе Цветелина Бориславова. Не отправяйте този въпрос към Бойко Борисов. Той си осигури финансова независимост от своята доскорошна любима за времето, откакто е във властта. Няма защо да го питаме ще има ли нещо общо с банката на Румен Пашата, която се подготвя за лиценз, защото няма да има кой да ни отговори.

Тези дни обяви фалит фирма ”Мостстрой” на най-богатия българин Васил Божков. Нали уж излизаме от кризата?
 
Фирма „Мостстрой” обяви фалит, застрашено е строителството на една магистрала, могат да се появят проблеми в няколко банки, но нито икономическият, нито строителният министър отрониха дума за това. Доколкото знам, на холдинг „Пътища”, контролиран от Васил Божков държавата не е издължила 170 милиона лева за извършено строителство, заради което се стигнало до уволнението на 30 000 работници. Любимецът на властта сега е Симеон Пешов с частната фирма „Главболгарстрой”, която при социализма строеше по държавни поръчки в Съветския съюз. Той няма неиздължени поръчки: строи всичко от спортна зала за 90 милиона лева до пътя за бъдещия магазин на ИКЕА в София.

Бойко Борисов се изфука, че сумата на фискалния резерв е увеличена на 6,7 милиарда лева, но някак случайно пропусна да спомене, че е емитиран вътрешен заем. „Така с кредит и баба знае”, коментира пред мен ексфинансовият министър Орешарски. Защото това са пари, които трябва да се връщат от държавата, а не е излишък, натрупан от икономическа активност.

Колкото да излизането от кризата... Запитаха в понеделник Симеон Дянков, който вече надмина премиера по сутрешни кросове из телевизиите - излизаме ли от кризата? Отговорът беше: ”Евростат казва - да”. Ама моята банкова сметка казва: не.

Цяла седмица публиката се занимава със сакраменталния въпрос: взимани ли са пари от здравноосигурителните фондове, за да се плащат пенсии. Бойко Борисов казва - даааа, да. Симеон Дянков: първо - не, после да, май да. Пламен Орешарски - не, категорично не. Менда Стоянова - не, няма как, не… А в крайна сметка има ли пари за пенсиите за този месец, за следващия, за по следващия… Това е въпросът. В окайваната и ожалвана Гърция възрастните хора с пенсии под 2 000 евро получават допълнително по 400 евро за Коледа, по 200 евро за Великден и по 200 евро за августовската ваканция!
Ние живеем във виртуална реалност!

В такива случаи се сещам за репликата на един легендарен балканец, когото интервюирах преди 15 години в Белград, докато беше гуверньор на Сръбската централна банка. Драгослав Аврамович /светла му памет!/ успя да укроти рекордната хиперинфлация и да стабилизира финансите на държавата. Та той казваше: ”Икономиката е просто нещо, усложняват я икономистите. Икономиката е за това животът на хората днес да бъде по-добър от вчера, а утре - по-добър от днес”. Елементарно, но вярно.

Животът на някои хора наистина става все по-добър, като във вица от соцвремето на Тато - ”Всичко в името на човека, всичко за благото на човека” и отговорът: ”Знаем даже кой е Човекът!” Сега хората са доста повече...
 
На светско парти наскоро богата дама се „оплакваше”, че отишли в суперлуксозен хотел на Малдивите и там от 100-тина гости двайсетина били българи. На летището в Цюрих пред очите ми неколцина нашенци нападнаха хайверения бар и за час направиха сметка, която предизвика слисване у въздържаната швейцарска барманка. Софийски бонвиван вдигна сватба за чудо и приказ на гръцкия остров Миконос, където стовари с чартър 250 българи, пяха и се веселиха, но новобогаташът „пропусна” да плати 5 000 евро на хотела, те пък му спретнаха сайт в интернет, залят от подигравки и плювки. Царят на софийския боклук кара поръчкови коли, каквито и наследниците на Рокфелер не могат да си позволят.

Кредитите от българските банки са недостъпни като Еверест без кислороден апарат, заради високите лихви фалират фирми, но българските банкери и банкерки имат къщи в Гърция, Италия, Дубай, пръскат по 700 000 лева за сватби на дъщерите си, задлъжнели са с десетки и стотици милиони към собствените си и други банки, дават личен принос необслужваните кредити да достигнат заплашителните 16%. Защо се случи така? Защо на сърбите изпратиха от Вашингтон Драгослав Аврамович, а на нас се падна Симеон Дянков?!

Ние сме страната на Калинките и на Иринките! Калина Илиева, която даваше на началника си болнични, че има възпалена жлъчка се оказа бременна. Крила щастливото събитие, за да не би да й вземат поста, докато е в майчинство. Луда работа! Никой не можеше да я помръдне от този пост, макар да спираше проекти за милиони по европрограмите и докарваше до изнемога земеделски фирми, защото е дъщеря на софийски пожарникарски шеф и се представяше за протеже на премиера…Ирина Велкова, преди още да се дипломира стана началник-кабинет на икономическия вицепремиер, с когото пътува напред-назад от Брюксел до Шанхай на държавна сметка..

. „Дай, Боже, всекиму”, благородно коментира премиерът подвизите на влюбения Дянков. Защо са били само Дянков и Велкова в командировка в Китай и колко бюджетни пари са похарчени се оказа най-строго пазената тайна в държавата. Парламентарната шефка на два пъти отклони актуалното питане на депутата Петър Курумбашев по този въпрос. Защо, бе, госпожо Цачева?! Да си плащат от джоба, пък да си хойкат където им душа сака… Всички опоненти на правителството просто се изтощиха от въпроси без отговор, умориха се от словесната канонада, от започнатите и недовършени акции, от подмяната на истинските проблеми на обществото…

Дори премиерът Борисов се оплака наскоро, че е много изморен...
 
А какво да каже народът, лашкан от криза в криза, от реформа в реформа, от лъжа в лъжа! Генерала още някой и друг месец ще се пържи на барбекюто на изпълнителната власт, пък ще се кандидатинра за президент и ще се оттегли да си почива в ролята на VIP Big Brother.

В страни като нашата, където няма реална демокрация се имитира демокрация. От 20 години все очакваме да се случи чудо и да се появи някой Месия, който „да ни оправи”. Според полско икономическо списание, всеки пети човек у нас е беден, а догодина нови 110 000 ще загубят работата си и ще се присъединят към армията на безработните, които сега са към 275 000 души.

Е, няма да се върнат отново в родината си младежите с магистърски дипломи от London School of Economics, ще се върнат само Миленвелчевците.

Пак ще кажа, най-страшното в България е липсата на справедливост. 

^^^^^^^^^^^^^^^^
=================


http://zonabg.info/Focus.40_42/8618.article/



Гошко, Гоше, Гошенце, Първанов и аз мога така като съименика ти Гергов с чужда пита помен да правя. Например- да вземеш да речем от мене и още няколко други  и с чисто политически похвати да ги натикаш в ръцете на другото Гоше и гледай после сеир. Но ако някой си е въобразил, че с политически похвати ще се забрави ограбения труд, значи нищо не е разбрал от Негово Величество Живота.  Ако си мислиш, че като кажеш, че те парите вече са похарчени и ще се размине отговорността, значи още много "бой" ще отнесеш. Хората може и да ги излъжеш, но временно. А пък Господ никога няма да излъжеш.
Пък ти продължавай да не вярваш в Господ, то си е твоя работа това.
Но пък на нас ограбените и с пропиления живот си е наша работа пък как ще си търсим възмездието. Неко Господ даде позволението пък стой та гледай...  , че що детски сълзи има за избърсване.... , да не говорим за другите сълзи. Да нямаш хляб за ядене, пък по задника ти една орда от 20 човека с космически заплати и със заповед от баш началника им цяла годинка....
цитат по памет:"Без съд съдиха и безчинстваха, без съд и ще бъдат съдени".
Нали ще помниш това?



Тагове:   нека,   президентът,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Точно така - да се проверят неговите хора!
13.10.2010 12:45
Стига блъфове, че сме за това или онова, ама нямало как да се проверят всички, защото били много! Сиктир, преструвки, бе!
цитирай
2. andrei - Статистиката в България е стъкмистика
13.10.2010 12:46
и това отдавна се знае.Така наречените официални данни са за пред ЕС.Според независими източници,безработните в БЪЛГАРИЯ са над 1000000 човека.Прав си,че липсата на справедливост прогони и продължава да прогонва хиляди хора от България.Така бе прогонена и дъщеря ми,както и нейни колеги с по две магистърски и докторски степени и с владеенето на по няколко западни езика.На запад,те получиха това,което в България им се отказа!Повечето от тях получиха чуждо гражданство,както и дъщеря ми.Докато ни управляват доказани престъпници-така ще бъде!
цитирай
3. reporter - Казано на прост бургаски диалект - ...
13.10.2010 13:06
Казано на прост бургаски диалект - ВАЙ-ВАЙ-ВАЙ!
Но! Какво като пишем в блоговете, какво като медиите изнасят нелицеприятни истини?! Докато в България се работи на принципа: ДАЙТЕ ДА НАПРАВИМ, нищо няма да се случи. На България й липсва ЛИДЕР, ОБЕДИНИТЕЛ, ПОДБУДИТЕЛ. Хората са УМОРЕНИ от безкрайната битка за оцеляване, НО ако се появи съвременен Левски и претвори в дела легендарните думи: АКО СПЕЧЕЛЯ - ПЕЧЕЛИ ЦЯЛ НАРОД, АКО ЗАГУБЯ - ГУБЯ САМО СЕБЕ СИ, хората ще го подкрепят и ще се вдигнат. Подозирам, че бунтовете ще бъдат по-мощни и по-безпощадни от сините демонстрации в зората на демокрацията. Защото на хората им е писнало да ги лъжат и мамят, а това означава че НАРОДНИЯТ ГНЯВ ЩЕ ПОМЕТЕ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ! И ще се случи, ако не се вземат НЕЗАБАВНИ МЕРКИ. Поздрави!
цитирай
4. orinavi - .......
13.10.2010 13:07
В Пловдив знаете ли къде се намира така нареченият "блок на университетските преподаватели" ???
Намира се в началото на Столипиново - циганската махала. Блокът е построен още по комунистическо време. Значи това е отношението на Техни Величества Комунистите- царството им адово да е вечно.
Когато една държава се отнася към цвета на нацията като към лумпени и като към най-долната утайка от обществото, а е сложила по върховете на държавата бодигардове, шофьори и безидейни мофиоти - нищо добро не я чака.
Да го градиш този интелект десетки години, да градиш творчески бъдещето на нацията и да те пратят да живееш наравно с циганите, които и името си не могат да напишат без грешка. Отврат...
цитирай
5. reporter - Много жалко!
13.10.2010 13:15
Много жалко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 685094
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031