Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 09:54 - Дойдох, видях, прочетох, размислих
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 1641 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 24.03.2011 10:16



21.03.2011

image


АРХИПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ ДО ЧЕСТНИЯ КЛИР И ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ В ДИОЦЕЗА НА БОГОСПАСAEМАТА ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ ПО ПОВОД НА НАСТЪПИЛИТЕ РАЗНОГЛАСИЯ ОТНОСНО ЛИЧНОСТИТЕ НА ПЕТЪР ДЪНОВ И ВАНГА ПЕТРИЧКА, ТЕХНИТЕ УЧЕНИЯ И ДЕЯТЕЛНОСТ

Пазете се да ви не прелъсти някой..., защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните (Мат. 24:4, 24)

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

      Нашият Спасител и Господ Иисус Христос донесе на земята не човешко учение и мъдрост, а Божественото знание за спасение и вечен живот на повярвалите в Него. Това всесъвършено знание Той предаде на Своите ученици и апостоли, а те го предадоха на своите приемници, които са Светите Църковни Отци и Учители, живели през вековете след Христа и до наши дни. Всички те – духовници и миряни, клир и причт, съставляват мистичното Тяло на земната войнстваща Църква, чиято глава е Христос

(Еф. 1:10,22). Църквата, като основана от Господа Иисуса Христа и ръководена от Светия Дух (Деян. 15:28), е свята и непогрешима, “славна църква, която няма петно или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27). Ето защо всичко, каквото учи и наставлява Тя, е истинно, спасително и задължително за Нейните чеда, а каквото е в противоречие на Нейното учение, е лъжовно и погибелно както за тялото, така и за човешката душа.

      Църквата учи за възкресение от мъртвите; Петър Дънов – за прераждане.

Църквата учи за покаяние; Петър Дънов за карма.

Църквата учи за Рай, който се наследява от праведниците и разкаялите се грешници, и за ад, в който отиват неразкаялите се грешници...  Петър Дънов отрича всичко това, а говори за някаква нирвана, самоусъвършенстване и сливане с божеството.

Църквата учи за един Спасител и Господ и това е Синът Божий и Синът Човешки Иисус Христос, за един Първоучител; Петър Дънов говори за множество спасители на човешкия род като Буда, Конфуций, Кришна-мурти, Лао-цзе... А неговите почитатели са го издигнали в степен, по-висока от тази на Иисус Христос, и дори са нарисували негова "икона".

Църквата учи, че във всичко трябва да има приличие и ред (1 Кор. 14:40), а Петър Дънов наставлява, че едно време са раждали и мъжете и че през едни епохи хората са имали по едно сетиво, след това по две, по три; днес те имат пет сетива, а в бъдещия век ще имат шест, като шестото сетиво е това на ясновидството...

Църквата почита Пресветата Троица, Христос като Изкупител и Спасител на човеците и като Син Божий, Пресветата Богородица, Ангелите и Светиите... Петър Дънов отново отрича всичко това. Неговите почитатели не се изповядват, не се причастяват, отхвърлят иконите и свещения клир.

  С прискърбие трябва да кажа, че така нареченият “феномен Ванга” е по-опасен и обезпокоителен и от самия дъновизъм, защото Ванга и нейните адепти винаги са действали и продължават да действат под прикритието на Църквата. Докато Дънов и неговите поклонници винаги ясно и откровено са изказвали своето презритело отношение към Църквата, Ванга се представяше за благочестива православна християнка, а нейните привърженици още приживе побързаха да я обяват за Божия пророчица и светица. Но светците и пророците са уважавали Божия закон и са се отнасяли почтително към църковните канони като дело и на Светия Дух, а Ванга ги нарече в едно телевизионно предаване “канони – манони” и по този начин се подигра със Светия Дух, хулата против Когото няма да се прости ни на този, ни на онзи свят (Мат 12:32). Освен това никой Божий пророк не е дръзвал да се опитва да вика духове на покойници, което е чиста проба магьосничество, а Ванга е вършела това стотици пъти през целия си живот. В Свещеното Писание четем: А душите на праведните са в Божия ръка”(Прем. 3:1). Човек не е властен над духа, за да удържи духа, и няма власт над смъртния ден (Екл. 8:8). В книгата Второзаконие глава 18, стихове 10-12 четем:  Не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън (напр. при нестинарите), предсказвач, гадател, вражач, магесник; омайник (в смисъл хипнотизатор), ни който извиква духове, ... нито който пита мъртви; защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа”.

 Църквата лишава от Причастие не само магьосниците, извикващи духове, но и ония, които използват техните дяволски услуги.

Светите Божии пророци и пророчици не са карали хората, идващи за помощ при тях, да спят “на захар”, нито са искали пари и подаръци за извършената услуга. Ванга е правела и едното, и другото.

       Светиите и пророците са се смирявали пред църковните йереи и архиереи; Ванга е поставяла себе си над тях, превъзнасяла е себе си над цялата Църква.


        ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

 
        Спасителят Иисус Христос ясно казва, че който не слуша Църквата, е езичник и митар (Мат. 18:12), тоест идолопоклонник и грешник, който не желае да се разкае. Идолът на дъновистите е Петър Дънов, идолът на врачкопоклонниците – Ванга. Ние, православните християни, скърбим за тези две погинали души. Още повече за онези хиляди заблудени души, които упорстват в суеверието си, почитат Петър Дънов или Ванга, следват тяхното учение и не искат да се върнат в лоното на едната свята, съборна и апостолска Църква, вън от чиято ограда никой не може да се спаси. По дадената ми от Бога благодат на църковен архиерей и архипастир аз и повереният ми клир и причт не сме престанали да се молим и винаги ще се молим за тяхното обръщение и преминаване в Светото Православие. Лично аз, в качеството си на ваш митрополит, ви моля и умолявам:

      Първо. Стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание! (2 Сол. 2:15).

      Второ. Странете от еретици, след като ги посъветвате веднъж и дваж, знаейки, че такива човеци са се извратили и грешат, като сами осъждат себе си (Тим 3:10-11). Не ги презирайте, нито мразете, а с търпение се молете за тяхното вразумяване.

      Трето. Не бивайте двоедушни и не правете никакъв компромис с вярата си: или сте православни, или сте дъновисти; или отхвърляте Ванга като враг на Църквата, или я приемате за пророчица и светица, отпадайки от Църквата. Защото какво общуване има между правда и беззаконие? Какво общо има между светлина и тъмнина? Или какво общо има верният с неврния? Каква прилика между Божия храм и идолите? Защото вие сте храм на живия Бог, както е казал Бог: Ще се поселя в тях и ще ходя между тях; ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ (2 Кор. 6:14-17).

 

      Благодатта на Господа Иисуса Христа да бъде с вас...Амин (1Кор. 16:23-24).

 

 

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ

+    Н И К О Л А Й




-----------------------------------------------------------------------------------------
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Нещо не ми станаха ясни няколко неща.
Не, че нямам някаква идея по въпроса но, ще задам само въпроси.
Предполагам да са правилните въпроси???

Цитат: "Светиите и пророците са се смирявали пред църковните йереи и архиерей"
Въпроси: Това означава ли, че един Светец ( помазан от Бога за такъв) е по-нископоставен от един църковен служител, пък било то и архиерей???
Тогава не се ли нарушава Първата Божия Заповед:... "Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен Мене!" ..???
Да не би църковните иереи и архиерей, да са по-голями от Бог, че Светецът трябва да им се покланя???

Цитат: "Църквата като основана от Господа Иисуса Христа и ръководена от Светият Дух е свята и непогрешима"
Това разбира се е ВЯРНО !!!!

Но въпросът ми е : За коя  Православна Църква  става въпрос в изказването на Митрополит Николай, за земната или за Небесната Православна Църква ??? 

Защото знам, че земната е подобие на Небесната. Светците служат, смиряват се и се подчиняват на йереите и архиерейте на Небесната Православна Църква, ТАМ където няма Грях.  А тук в земната, която е подобие на Небесната имаше разкол на различните синоди.....   Следователно, щом е имало разкол, земната (подобието) църква не е безгрешна. Безгрешна е Небесната Църква.  Бих желал и земната църква да стане безгрешна като Небесната.
Напълно съм съгласен с Канона на земната църква, но нека тя, земната църква направи първо архиерейте си Светци и тогава ще иска да им се смиряват миряните. Защото всички знаем за ДС-досиетата и нарушаването на монашеския обет*** за НЕпритежание луксозно имущество. Ако митрополит Николай е станал вече Светец, да го заяви публично и да го докаже и ще се смиря пред него. Това означава, че вече е безгрешен и изказаното становище е също безгрешно. В противен случай подлагам на известно съмнение думите му. 
Защото за да стане един вярващ Светец, има си Канон за доказване на твърдението. Нека Негово Високо Преосвещенство Митрополит Николай покаже Канона за канонизиране на Светец и да обсъдим тогава нещата. Защото като вътре в мене има известни противоречия и искам да си ги изясня. На голи думи и недоказани твърдения изказани от човеци ..... неканонизирани Светци НЕ ВЯРВАМ. Господ Иисус Христос ни е дал на нас търсещите  Истината напътствие, което гласи :  Бъдете будни !!!  
Е, старая се колкото мога.  Представете си, че съм като Тома Неверни: не вярвам на недоказани твръдения. Мое право е, дадено ми от Господ Иисус Христос, в Когото Вярвам. 
_________________________


*** Монах  http://www.pravoslavieto.com/rechnik/index.htm#м

Монах (от гр. monachos - "един", водещ уединен живот) - човек, посветил себе си на Бога чрез приемане на обети, съпроводено с подстрижение (на косите) в знак на служба Богу. В съответствие с приетите обети, монашеството се дели на три последователни степени: расоносни монаси - подготвителна степен за приемането на малката схима; монах от малката схима - приема обет за целомъдрие, нестяжание и послушание; монах великосхимник - приема обет за отричане от света и всичко светско. Тези, които се подготвят да приемат първата степен преминават период на изпитание в манастира и се наричат послушници.
 




Гласувай:
4



1. reporter - Поздравления!
24.03.2011 12:46
Оринави, много хубави въпроси поставяш и повдигаш!
цитирай
2. reporter - Сега ако можеше и да ти отговорят на ...
24.03.2011 12:48
Сега ако можеше и да ти отговорят на тия мъъъънички, дреееебнички въпроооосчета!.......
цитирай
3. orinavi - ...
24.03.2011 12:49
Тези въпроси са поставяни много пъти. Но кой знае защо биват подминавани тихомълком и отговорите не се появяват. Защо ли ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 685156
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031