Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 14:46 - Йеромонах Висарион: Съвременният човек много бърза
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.05.2011 09:29




                                   
image



 "Съвременният човек не е търпелив, много бърза. Виждам го в цялото общество. Иска резултат на мига, но се изисква да положи усилия, за да успее". Това бе един от изводите, които направи пред стотина миряни в църквата "Света Троица" в Пловдив йеромонах Висарион от манастира "Свети Георги Зографски" в Атон. Отецът бе под тепетата, за да представи книгата си "Петър Дънов и Ванга-пророци и предтечи на антихриста".

Заедно с него бе пристигнал и дядо Амвросий, игумен на Зографския манастир. Висарион нарече пророчицата и лечителя лъжеучители, които са наседили един заместител на християнството, начерен окултизъм. "Дейността на Ванга е предмет на много спорове, но разликата между нея и светите отци е, че е предричала на хората в състояние на транс т.е. бесовете са говорили, а отците са в свободно отношение с Бога", обясни Висарион. По думите му пророчицата в някои случаи е изцелявала, но е ставало чрез магьосничество или когато болестта е причинена от бесове, не от естествен произход. Висарион обясни, че църквата на Ванга в Рупите е изградена не по православните канони, защото пророчицата е представена като свещеник, който благославя.

"Нямам нищо против жените, но свещеничеството е тайнство и няма нито един случай от втори век - епископ да е жена. Това е традиция, която не дръзваме да променим", обясни Висарион. Миряните го питаха какво му е отношението към духовете, дали има извънземни и дали ще бъде въведено вероучение в училищата. Отецът каза, че църквата е направила дължимвото за религиозния предмет, но от институциите имало колебание. Висарион е завършил икономика в УНСС, а след това богословие в Софийския университет.

Изследването за живота на Ванга и Дънов, както и изводите от тях са темата на негова дисертация, която сега е издал в книга.


_________________________
__________________________

Я виж ти, дядо Амвросий дошъл за компания на г-н схимонаха !!! ???
Ми няма лошо, добре е, да видят как живеем извън Атон. Там в Света Гора е лесно - високи дувари, никой не ти пречи ( по плът) да си извършваш постите по Канон, всичко ти е осигурено... Като "паднеш", има кой да ти помогне от братството... и прочие леснотийки. Дето се вика: само трябва човек да устреми Взорът си към Бога. Пък те и това не могат да направят качествено, а уж всичко им е осигурено. Пък дошли, нас тук да укоряват. Ми така е драги ми Васко - там при вас в Атон животът е спрял, при нас е борба ... жестока борба, грешките човешки тук в Света не се прощават,  оцелелият има право на глътка въздух само .... до другата армада пратена от рогатия.  Някой да не си помисли повече от необходимото, говоря само за хора останали в Света и търсещи Него .... Истинския Жив Бог - Иисус Христос. Тук в Света Истински Вярващият има доста врагове, времето е малко да се изредят. Пък там в Атон монасите трябва да се справят само със себе си.  
Та, как беше онази приказка? .....  1 бит НЕ  се дава за 100 небити... в определени случай и за 1000 небити. Пък може и да бъркам, човещинка...  !? Карай да върви, от самолет не се вижда... 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 687558
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930