Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 18:28 - Крокодилите може да оставят зъболекарите без работа.
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 3049 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                                                             
                         image


 От проблеми със зъбите страда почти всеки втори жител на нашата планета. За някои 32 престава да бъде норма поради възрастта, други губят зъби от силни стресове, трети – вследствие на заболяване. Както и да се опитва човечеството да избегне това, ако загуби зъб, нищо не може да му го върне. Дори най-добрият зъболекар може да предложи само скъпоструваща замяна с изкуствен, но нов не може да поникне.

Точно с този толкова важен въпрос са се заели учени, които се обърнали за помощ към… крокодилите. По-точно към алигаторите. Според изследователите механизмът на замяна на зъбите при тези влечуги може да помогне на човечеството.

Международна група учени под ръководството на д-р Чен Минг Чуонг от университета на Южна Калифорния са изучили процеса по смяна на зъбите при американските алигатори. Авторите предположили, че дълголетните влечуги, способни да сменят всеки от своите 80 зъба до 50 пъти, може да послужат като модел за обновяването на зъбите на бозайниците. В частност на човека. От повечето бозайници именно човекът сменя зъбите си само веднъж в живота.

С молекулярно сканиране и технологии за визуализация изследователите открили, че всеки зъб на алигатора представлява сложна структура от три компонента, намиращи се на различни стадии на развитие. Именно това позволява да се активира процесът по смяна веднага след падането на зъба. За целия си живот алигаторите може да сменят от 2000 до 3000 зъба.

Екипът на д-р Чуонг открил, че на ранните стадии от развитието в предната страна на зъба на алигатора се образува изпъкналост, която съдържа в себе си неактивни стволови клетки. Молекулярен анализ показал, че когато започне цикълът по смяна на старите зъби, стволовите клетки се активират от молекули, свързани с началото на растежа на новите.

Получените резултати според учените може да преобърнат всички представи за лечението на зъбите на човека. Възможно е в скоро време не само да се отглеждат нови зъби, а също и да се предотврати падането на наличните, както и… зъболекарите напълно да се лишат от работа. Ако в организма на възрастния човек се активира процес по постоянна смяна на старите и болни зъби с нови, той ще си спестява неприятната среща със зъболекарската машинка.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 687091
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930