Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 13:53 - Последно – Кирил е удушен и хвърлен в морето
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 5068 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




http://e-burgas.com/archives/53247

 

imageКирил е причакан, удушен и хвърлен в морето. Злокобната си теза сподели иподякон Ивайло Атанасов, доскорошен помощник и шофьор на покойния Варненски митрополит.

“Понеделник вечерта Кирил игра боулинг, много обичаше тази игра. Като приключи около 20,30 ч., дяконът го закара до жилището му в митрополитската резиденция във вилната зона на Варна, където живееше. Тогава двамата се уговориха Кирил да звънне на сутринта, дяконът да го вземе с колата и да го закара на сутрешно богослужение”, разказа иподякон Ивайло.

Според Божия служител няма логика 59-годишният митрополит по тъмна доба вечерта и без да се обади на никого, да се реши да извърви 2 километра до морето, като пътят до там е стръмен и опасен. Познавайки го много добре, Ивайло Атанасов е убеден, че Кирил е починал насилствено, а не от удавяне, каквото е заключението на аутопсията.

“Когато бяхме с него заедно на плаж, той влизаше в морето най-много до гърдите. После се връщаше към по-плиткото. Единствено с приятели влизаха по-навътре, и то само с лодка, за да поплуват. В местността Траката, където е открито тялото му, е пълно с боклуци. А той обичаше чистотата изключително много и влизаше само на чисти места”, разказа Ивайло Атанасов.

Преди две седмици Кирил си е направил пълни изследвания, които показали, че е в добро здраве. Дори холестеролът му е бил в нормалните граници. Единствено кръвното налягане е било малко по-високо, но подобен проблем има всеки втори по-възрастен.
Кирил имал сериозни проблеми с групировка, която искала да сложи ръка върху църковни земи около Балчик и плодородни ниви в златна Добруджа. Много хора вече били пропищели и принудени да се разделят доброволно с частните си земи, за да си спестят проблеми с мафията. Целта на завземането на земи, най-вече в Добруджа, била производство на зърно, което впоследствие да се изнася през пристанище Варна-Запад с кораби за чужбина.

“Митрополит Кирил беше душа човек. Грижеше се за наркокомуна в кв. Аспарухово, създаваше обществени трапезарии, даваше пари за издаване на църковни книги и не натякваше на Божиите служители, ако сгрешат в песнопенията или нещо друго. Лягаше и ставаше с любимия ЦСКА. Имахме отбор по футбол и плажен футбол в митрополията и участвахме в държавни първенства. Той беше вратар. Обичаше живота и често ходеше на гости на митрополити в Русия”, припомня си иподякон Ивайло Атанасов.
Майката и сестрата на Кирил – Йотка, са се грижели за митрополията. Те са чистели, готвели и поддържали сградата. И двете са съкрушени от трагичната му гибел.
Митрополит Кирил ще бъде погребан днес на Митрополитската алея във Варна, като той сам е посочил това място приживе.
снимка – Митрополит Кирил е удушен и убит, убеден е доскорошният му шофьор – иподякон Ивайло Атанасов.
Готвел издаване на книжка с молитви

Приживе митрополит Кирил подготвял издаването на книжка с молитви и църковни песни, които да се разпространяват сред вярващите. Целта била с тяхна помощ миряните да участват активно в службите, да следят какво пеят свещениците и църковният хор.
“Още сме шокирани от скръбната вест и не можем да я възприемем. Молим се душата му да намери спасение. Надявам се неговият наследник да продължи добрите му дела”, заяви пред “България Днес” говорителят на Варненската митрополия Дончо Александров.

image

дядо Калиник

Според него неведоми са Божите пътища и остава загадка каква е истинската причина за смъртта на Кирил.
Калиник наследи Кирил

Врачанският митрополит Калиник бе избран за временен заместник на Варненската и Великопреславска митрополия. Решение взе Светият синод след спешна среща вчера. Той ще управлява митрополията до избора на наследник на Кирил.
През 1968 г. Калиник работи като агент в Държавна сигурност под имената Рилски и Велко, а две години по-късно става игумен на Рилския манастир. През 1971 г. получава епископски сан, а три години след това е утвърден за Врачански митрополит.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 687204
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930