Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 16:02 - Не щем Писанчев и Недялков - искаме Трактора!
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 2272 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Чак днес попаднах на този материал от Фрогнюз и много се изкефих на иронията на автора. Който и да е той ... :)  
Като четах този сарказъм или ирония - не знам точно, останах с впечатлението, че май авторът на статията разбира повече от политика и работата на НСС. Поне такова впечатлиние съзаде.  :) 
Ако не друго, поне е свежарка :) не коментирам достоверността и позицията на автора по никакъв начин. Защото съм само един страничен наблюдател и съм на светлинни години от ДАНС и Националната ни сигурност... :) 


http://frognews.bg/news_56672/Ne_shtem_Pisanchev_i_Nedialkov_-_iskame_Traktora!

Писанчев или Недялков? Това дори не е въпрос. Това е отговор. Лош отговор. Защото свежда избора до нула. Държавната агенция „Национална сигурност” е най-голямата структура от т.нар. тайни служби. И с най-широки правомощия. 


Може да подслушва, да следи, да вкарва агенти, където прецени, да арестува и пр. Който оглави агенцията ще е сред най-могъщите мъже в държавата. Другите могъщи, ще зависят от него, което му дава още едно предимство.

Сигурно и Писанчев, и Недялков са достойни хора. Вероятно притежават професионални качества, добри бащи са, съседи и приятели. Но какво друго знаем за тях? В какви операции са участвали? Колко престъпни схеми са разкрили? Не искаме секретни подробности, а отчет за свършена работа и анализ на личните качества. Но никой не ни предлага такъв.

Знаем още, че Писанчев е завършил педагогика. Хубаво, но не го избираме за директор на селско училище, а на ДАНС. Както и да е, да не се заяждам. Работил е в контраразузнаването. Кариерата му продължава 21 години. Най-известният момент в нея обаче не е схватка с чужди шпиони, а участието му в мракобесната разработка „Галерия”, по която бяха подслушвани политици и журналисти. Публичният мотив е евентуална заплаха за националната сигурност. Истинският: някои медии публикували нелицеприятни факти за държавни мъже, политици и служители на самата ДАНС. Разбира се никаква национална сигурност не е била заплашвана. В докладните по разработката от агенти на службата дори се признава, че изнесените информации са верни. Ето ви баш причината за слухтенето. Познайте дали президентът и премиерът по онова време – Георги Първанов и Сергей Станишев са знаели за разработката? Познахте. Тия работи у нас без санкция „отгоре” не се правят.

 

Недялко Недялков имал кариера главно в МВР, каквото й да означава това. Не се казва дали е пил писар, комисар, шеф или подчинен на някой чиновник. Както не е ясно дали е виждал жив бандит, жив агент, участвал ли е в акции, какви и с какъв резултат. Тъма. А-ха, преди МВР бил брокер на ценни книжа и експерт в Агенцията по приватизация. И как оттам се пресели в МВР? А дали не е издавал вътрешна информация за обекти на някои инвеститори? 

 

Третият кандидат, асото в ръкава, скритата резерва е? Отново познахте - Алексей Петров. Защото Трактора отговаря на всички условия. Израстнал е в бедно селско семейство, бил е милиционер, приел е като свои идеите на партията, има стаж (никой не знае колко) в системата на МВР и службите, както и в ъндърграунда. Бил е агент на прикритие, което хем навява романтика, хем размива отговора на въпроса при кои по-точно е бил на прикритие: при нашите или при техните. При добрите или при лошите? Всъщност кои са добри и кои лоши? Но това е друга тема. Важното е, че Трактора познава в детайли бизнеси като контрабанда, проституция, рекет, шантаж, мокри поръчки, диверсии, дезинформация, контрадезимформация, манипулации, контраманипулации, банкова дейност, лихви и пр. Освен това е доцент в УНСС. Шеф е и на Съюза за стопанска инициатива. За нула време ще „убеди” банкерите да свалят лихвите, да опростят някои кредити (включително тези на самия Петров), а ако не слушкат, ще национализира няколко банки, а в други ще влезе да покаже как трябва да се управлява. Това му е стара мечта.  Вярно, че е главен обвиняем по делото „Октопод”, но това е дребна работа. Процесът и без това зацикли и никой не знае, например, кога ще е следващото заседание на съда. Но пък се знае изхода: невинен и връщане на бял кон във властта. Защо да чакаме до формалното оневиняване на Трактора, като може още сега да бъде теслимен за шеф на ДАНС.

 

Той вече я коландреше по времето на Петко Сертов и Сергей Станишев, що да не я поеме и сега – вече като председател? Свързвали го с мафията... Е с Лондонския симфоничен оркестър ли да го свързват? Трактора другарува с мафията, ръководи я, когато трябва, но не щото е мафиот, а защото я изучава отвътре. Когато я изучи в детайли, ще я... Направо не ми се мисли.  

 

Г-н Станишев, поемете отговорността и предложете Алексей Петров за шеф на ДАНС. Вече предложихте неговия човек Боян Чуков за съветник на премиера Орешарски по въпросите на сигурността. Като сте казал А, карайте нататък. Помислете съвсем сериозно за Алексей Петров. Не че не сте мислили и досега, но още веднъж няма да е излишно. Той си има достатъчно пари, така че може да не му плащате заплата. Дайте я на няколко бабички да си платят тока – социална дейност ще се отчете. Освен това ще може да се съкрати личният състав на НСО, защото Петров разполага с огромен ресурс от силоваци и охранители.

 

Тези хора чакат само знак. Вярно, че някои свидетели по важни дела може да изчезнат безследно, но какво от това, когато става дума за национална кауза. Нека грледаме широко и в перспектива. И да не забравите: върнете му басейна „Спартак”, защото е свикнал там да провежда срещите си по сигурността на страната.

 

И още нещо много важно. Назначаването на Петров ще внесе спокойствие сред онези протестиращи, които излязоха на улицата заради Делян Пеевски. Петров има много да си връща за уличаването му в разни далавери и едва ли е забравил. Освен това и броят на протестиращите ще намалее с отиването на Трактора в ДАНС. Знаете защо. Всички знаят. Но бъдете спокоен: като е в ДАНС, никой няма да смее да го каже на глас. Някои пробваха и се наложи доста болнични пътеки да бъдат изпълзвани.

Дотук по сериозни въпроси. Сега малко шегички. Някои питали, какво е свършила досега ДАНС. Тъпаци! Нали е тайна служба, как може да се пита?! Резултатите са топ секрет и за тях не трябва да знаят дори прокуратурата и съдът. И те не знаят. Никой не знае. 

 

Ако Петров поеме ДАНС, ще спре и изтичането на информация от агенцията, защото няма да има накъде. Майтап, бе, Уили...

 

Някакви неуравновесени елементи пък правят обидни сравнения. Направо глуповати. В британската МИ 5 работели олоко 3000 агенти, а в ДАНС – малко повече от 3000 (след присъединяването на ГДБОП). И какво от това? Значи във Великобритания има недостиг на достойни хора в тайните служби. У нас няма такъв проблем, защото освен достойни, кандидатстват и много недостойни. По този начин се избягва всякаква дискриминация. На Острова ги избирали от най-престижните университети, а тук се набляга на милиционери, физкултурници и биячи. Така е само на пръв поглед. Погледнато в дълбочина веднагта става ясно, че е доста рисковено да се разчита на привързани към науката и знанието хора, защото са идеологически и физически нестабилни. Такива смотаняци не могат да свият сърмите на някой обществен враг, например.

 

Ама Великобритания имала население от 70 млн, а ние – 7, продължават да дуднат елементите. Е, и? Нови безработни ли да произведем, ако тръгнем да съкращаваме ДАНС? Не бива. Държавата е в криза. Освен това у нас вече има традиция, излезлите от службите и различните силови формации на МВР, да се вливат официално в редиците на мафията. Казвам „официално”, защото те и преди това... нали разбирате, но то е неофициално, на прикритие, както е професионално да се казва.

Затова спрете фарса с Писанчев и Недялков и върнете Трактора. И без това преходът отиде в киреча...


Авакум Захов,

Ваш дописник 




Гласувай:
3



1. reporter - Много свежо!
28.07.2013 10:40
Много свежо!
цитирай
2. mese4inkata - Не!Новините...
21.12.2013 21:59
ряпа да ядат :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 684736
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031