Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 12:54 - Мумийте от Куелап крият тайната на Чачапойя
Автор: orinavi Категория: Други   
Прочетен: 2820 Коментари: 1 Гласове:
1



 
                  Мумийте от Куелап крият тайната на Чачапойя




image


Не толкова отдавна археолозите са намерили забравени пещери в планините на Перу, които повече от 500 години са скривали древните погребения на тайнствена белокожа цивилизация, наричана чачапойя, или хора на облаците. Мумиите са в нестандартни и необичайни пози, сякаш се опитват да се предпазят от нещо страшно. Някои тела прикриват очите си, а някои криятлицето си, притискайки го до коленете си....
Древните легенди разказват, че мумиите принадлежат на отдавна изчезнала цивилизация на светлокожи хора, високи и необичайно красиви. Според археолозите перодът на тяхното съществуване съвпада с периода на съществуване на инките, а самият факт за присъствието на чачапойя на територията на Перу поставя под съмнение теорията на пълна изолация на Новия свят за много дълъг период.
image


На подобно твърдение може да се реагира скептично, но истината е, че от запазените писмени свидетелства става ясно, че чачапойя наистина са съществували. В записките на испанците, покорили войнствените инки, които непрекъснато нападали това красиво племе, е споменато за белокожи войни от планините, чиито жени били толкова красиви, че се ползвали с невероятно внимание и почит от страна на знатните инки. 

Откритата през 1964 година от американския археолог Джин Савой крепост Куелап, е грандиозно съоръжение върху земите, заселявани някога от чачапойя. То е с дължина около километър, има каменни стени и крепостен вал и е едно от най-забележителните древни съоръжения на територията на цяла Южна Америка. След повече от 20 години същата група, оглавявана от Смит , открива нещо още по-изненадващо и значимо: това е гигантски град от цивилизацията на чачапоя, който дълго време е бил скрит за погледите на хората, от горската растителност. Оказва се, че и архитектурата, която използвали „хората на облаците”, няма нищо общо с индианската.
image
Учените провели научно изследване и сред местното население открили високи и светлокоси хора, които е напълно допустимо да са далечни потомци на чачапойя.По думите на Савой тези хора са много суеверни и вярват, че намерените руини са омагьосани и този, който дръзне да посети древното селище, ще се срещне със седмоглав змей, който незабавно ще превърне неканения гост в камък....
Но най-удивителната и загадъчна находка на Савои е от година по-късно. Става дума за т. нар. „говорещи камъни”, които „хората на облаците” били скрили грижливо и надеждно от испанците. По-рано се е смятало, че по това време в Перу още не е имало писменост, и всяко споменаване за „говорещи камъни” се възприемало като измислица. Само че направеното през 1986 година откритие поставило под съмнение това мнение. 
Джин Савой случайно се натъкнал на древна гробница, в която,освен много кости и керамични парчета, скривала вградени в стените си три каменни плочи , изпълнени с надписи. Изучавайки находката, учените били изумени от получените резултати: първите думи, използвани в древните писмена, се оказали на древноеврейски и по всяка вероятност били взети от древни еврейски, финикийски и египетски източници.
image
Мнението на учените е, че плочите са били направени в загадъчната библейска страна Офир, където цар Соломон изпратил кораба, който му бил докарал злато, махагон, и скъпоценни камъни.
Обединявайки всички резултати от направените открития, пред археолозите възникнали цял куп въпроси: по какъв начн в града, създаден от народа чачапойя през 800 година , са могли да се появят най-древните думи от времето на Стария завет?...И с какво може да се обяснят такива външни особености като ръст, цвят на кожата и косите, като нито египтяните, нито израилтяните са се отличавали с ръст и бяла кожа? Има хипотеза, според която „хората на облаците” са дошли от Канада в Перу, и са били викинги. Културата на викингите е много сходна с културата на чачапойя, но има някои времеви несъответствия между това, кога викингите са се оказали в „междинния пункт” в Гренландия, отправяйки се за Перу (986 г ) и това, кога „хората на облаците” са построили своя древен град(800 г ).
Възможно е отговора да се крие в ДНК на намерените мумии.Сега учените имат намерение да направят сравнителен анализ на генетичен материал на съвременното перуанско население и жители на източните държави, с ДНК на мумиите на чачапойя. Може резултатите, които ще де получат, да поставят под съмнение доста неща....








Гласувай:
1



1. raders - Интересно!
19.01.2014 13:09
Интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orinavi
Категория: Други
Прочетен: 685104
Постинги: 275
Коментари: 288
Гласове: 2612
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031